Bộ 4 đề thi giữa HK1 môn Ngữ văn 7 có đáp án năm 2021-2022 Trường THCS Cẩm Bình

Me dëshirën për t’u sjellë studentëve më shumë materiale studimore, për t’u përgatitur mirë për provimin e ardhshëm të mesëm, redaksia e Du Học Mỹ Âu dëshiron t’jua dërgojë atë. Set me 4 pyetje të provimit të mesëm për klasën 1, klasën e 7-të Letërsi, 2021-2022 Shkolla e mesme Cam Binh ketu poshte. Ju uroj një provim të mbarë!

SHKOLLA Shkolla e mesme CAM BINH

PROVIMI NDËRMJET AFATI 1

LITERATURA 7

VITI SHKOLLOR: 2021-2022

(Koha për të bërë të gjitha 90 minutat)

TEMA 1

PJESA I: LEXIMI – KUPTIMI (3 pikë)

Lexoni fragmentin dhe bëni kërkesat:

“Zëri i nënës që thërret në muzg të errët me tym

Fushat larg lejlekëve të bardhë mblidhen së bashku

Ka një viç mbi një baltë të lagur

Dëgjoni shushurimën e erës që fryn midis pemëve të bambusë.

Tingulli i gërshërëve prej druri që punojnë fort në plazhin me diell

Thirrja në varkën e lumit është bosh dhe natën vonë

Tingull zemërthyer i mëndafshit që gris fije të bardhë

Zhurma e ujërave të përmbytjeve të vrullshme që vërtiten në këmbët e digës.

Zëri i babait kur ngre degët për të ndezur zjarr

Kur ngrohni varkën, mbillni farën, kur ngrini djepin

Tingulli i shiut të dendur në çatinë e palmës

Kapelja e të cilit është larg në qiell…”

(Fragment: vietnamez – Luu Quang Vu)

Pyetja 1. Cila nga shprehjet kryesore të mëposhtme është përdorur në fragmentin e mësipërm?

Vargu 2. Gjeni fjalët e përbëra në fragment dhe vendosini në grupet përkatëse?

Vargu 3. Tregoni përmbajtjen e poezisë së mësipërme.

Vargu 4. Nga kjo përmbajtje, si vietnamez, çfarë përgjegjësish keni për vietnamezët?

II. SHKRUAR (7 pikë)

Mendime për kopshtin tim.

—- MBI —-

PËRGJIGJE KËTYRE NUMËR 1

I. LEXO – KUPTOJ

Pyetja 1:

– Mënyra e shprehjes: Shprehje.

Vargu 2:

– Nga gjethet: ndryshku i skuqur; nxitojnë; e zhurmshme; humnerë; i lodhur

– Ndani në grupe:

+ Nga pjesët e gjetheve: të skuqura; nxitojnë; i lodhur

+ Fjalë krejtësisht të paqarta: nxiton; thellë

Pyetja 3:

– Poema flet për bukurinë dhe bukurinë e vietnamezëve.

Pyetja 4:

Për popullin vietnamez, secili prej nesh duhet të jetë krenar, të çmojë dhe të mbrojë pastërtinë e gjuhës vietnameze.

– Si student, është një përgjegjësi të ruash dhe të mos bësh që vietnamezët të humbasin bukurinë e tyre të qenësishme.

II. SHKRIMI

* Formulari i kërkuar:

– Paraqisni formën e duhur të një eseje, shkruani në zhanrin e duhur të shkrimit shprehës.

– Struktura është e ngushtë, shprehja është e rrjedhshme, nuk ka gabime në drejtshkrim, fjalë dhe gramatikë.

* Kërkesat e përmbajtjes:

– Mësimi i hapjes: Prezantimi i objekteve shprehëse.

– Trupi i orës së mësimit: Nxënësit mund të shprehin këto përmbajtje:

Shprehje për peizazhin e kopshtit:

  • Edhe pse kopshti është i vogël, người nào është gjithmonë i ndritshëm me pemë frutore, perime dhe lule jeshile…
  • Drita dhe atmosfera e kopshtit e bëjnë shpirtin freskues dhe komod.
  • Kopshti ishte i mbushur me këngë zogjsh dhe bletë e flutura që kërkonin mjaltë.

—(Për të parë përmbajtjen e plotë të provimit nr. 1, ju lutemi shikoni në internet ose identifikohuni për ta shkarkuar)—

TEMA 2

Pyetja 1 (2.0 pikë):

a. Çfarë është një përemër? Bëni një fjali duke përdorur përemrat dhe tregoni se çfarë roli gramatikor luan përemri në fjalinë që sapo keni vendosur?

b. Gjeni përemrat në poezinë e mëposhtme dhe tregoni kuptimet e tyre shprehëse:

Nëna bërtiti me zë të lartë: “Qentë!

Vjedhni vendin tim, prisni fytin e popullit tim!

Jam plakur dhe nuk mbaj dot thikën

Vritni fluturimin, ka qindra rajone! …

(Nëna e Hau Giang, To Huu)

Pyetja 2 (3.0 pikë):

a. Pse poema Kënga dhe uji i malit (Libër mësuesi 7, vëllimi i parë) i Ly Thuong Kiet konsiderohet si Deklarata e parë e Pavarësisë së vendit tonë e shkruar në poezi? Cila është përmbajtja e Deklaratës së Pavarësisë në këtë poezi?

b. Shkruani një paragraf duke shprehur shkurtimisht ndjenjat tuaja për poemën Nam River and Mountain.

Pyetja 3 (5.0 pikë): Mendime për shkollën e dashur

—- MBI —-

PËRGJIGJE KËTYRE NUMËR 2

Pyetja 1 (2.0 pikë):

a. Nxënësit shprehin saktë konceptin e përemrave: Përemrat janë fjalë që përdoren për t’iu referuar njerëzve, sendeve, veprimtarive, vetive, … që thuhen në një kontekst të caktuar të të folurit ose përdoren për të bërë pyetje. (0.5 pikë)

– Bëni fjali duke përdorur përemra (0,25 pikë)

– Të identifikojë rolin e saktë gramatikor në fjalinë e përemrave (0,25 pikë)

b. Përemrat në fjalët e nënës janë: gji, unë, gji (0,75 pikë).

– Përemrat kontribuojnë në shprehjen e zemërimit, urrejtjes dhe përbuzjes së nënës patriotike Hau Giang ndaj armikut pushtues. (0.25 pikë)

Pyetja 2 (3.0 pikë):

a. Poezia Kënga dhe mali në jug e Ly Thuong Kiet nga Ly Thuong Kiet (Libër mësuesi Letërsia 7, vëllimi i parë) konsiderohet si Deklarata e parë e Pavarësisë së vendit tonë e shkruar në poezi sepse: është një deklaratë e sovranitetit të vendit dhe pohon se jo dhunohet forca. (1.0 pikë)

– Përmbajtja e Deklaratës së Pavarësisë në poezi:

+ Vendi jugor i përket popullit jugor. Kjo ishte e paracaktuar në parajsë, qartë.

+ Armiqtë nuk duhet të ndërhyjnë, nëse shkelet, në mënyrë të pashmangshme do të sjellë dështim katastrofik.

b. Shkruani një paragraf duke shprehur shkurtimisht ndjenjat tuaja për poemën Nam River and Mountain Water: (1,0 pikë)

* Formulari i kërkuar:

– Shkruani formën e saktë të paragrafit, mos bëni gabime drejtshkrimore, përdorni fjalë për të bërë fjali.

– Të shprehurit rrjedhshëm, me emocione.

* Kërkesat e përmbajtjes: Studentët mund të ndihen në mënyra të ndryshme, por mund të synojnë idetë e mëposhtme:

– Arti: Poema është shkruar në formën poetike të shtatë fjalëve të mëdha, zëri i poezisë është i qartë, i mprehtë, ….

– Përmbajtja:

  • Si shpallja e parë e pavarësisë së vendit,…
  • Duke treguar guximin dhe aspiratën heroike për pavarësi kombëtare,…
  • Vullneti i vendosur për të mbrojtur sovranitetin territorial kundër të gjithë pushtuesve,…

—(Për të parë përgjigjet e pyetjeve të mbetura, ju lutemi shikoni në internet ose identifikohuni për të shkarkuar)—

TEMA 3

A. SEKSIONI I TESTIMIT (3 pikë)

Rretho përgjigjen më të mirë (çdo përgjigje e saktë është 0,5 pikë):

Pyetja 1: Zhanri dhe problemi që jep teksti “Lamtumirë kukulla” është:

A. Dokumente japoneze të shkruara mbi të drejtat e fëmijëve.

B. Teksti japonez i shkruar për rolin e shkollës në jetën e çdo personi.

C. Një tekst ditor për rolin e nënës në jetën e secilit prej nesh.

D. Një histori e shkurtër për ndarjen e kukullave.

Vargu 2: Pse poema “Nam Quoc Son Ha” (Ly Thuong Kiet) konsiderohet si Deklarata e parë e Pavarësisë së vendit tonë?

A. Sepse vepra pohon kufijtë territorialë dhe paralajmëron armikun.

B. Sepse vepra pohon kufijtë territorialë dhe sovranitetin e pacenueshëm.

C. Tregoni rolin e mbretit Nam dhe paralajmëroni armikun.

D. Pretendimi territorial i Jugut është i specifikuar në librin e qiellit.

Pyetja 3: Thika nuk ka asnjë nga karakteristikat e mëposhtme:

A. Përshkruani jetën emocionale të njerëzve që punojnë.

B. Përmblidhni dhe përmblidhni jetën e njerëzve dhe përvojat e prodhimit.

C. Forma e shkurtër dhe e shkruar kryesisht në vargje gjashtëkëndore.

D. Përsërit shpesh imazhet, teksturat dhe gjuhën.

Pyetja 4: Cili nga kuptimet e mëposhtëm shprehet në poezinë “Banh drifting water” (Ho Xuan Huong)?

A. Poema përshkruan gjallërisht imazhin e një torte që noton në ujë.

B. Poema shpreh thellë bukurinë formale dhe zemrën dashamirëse të një gruaje.

C. Poema huazon imazhin e një torte që noton në ujë për të shprehur bukurinë formale, cilësitë fisnike dhe fatin e grave në një shoqëri feudale.

D. Poema vlerëson bukurinë formale të tortës lundruese dhe bukurinë e jashtme të një gruaje.

Pyetja 5: Në çfarë rrethanash u kompozua poema “Phu Gia për Kinh” (Tran Quang Khai)?

A. Kur mbreti Tran Nhan Tong luftoi me ushtrinë mongolo-Nguyen

B. Përpara se të shkoni për të mirëpritur Perandorin dhe Mbretin në Thang Long

C. Para fitores së Chuong Duong dhe Ham Tu

D. Pas fitores së Chuong Duong, Ham Tu dhe çlirimi i kryeqytetit Thang Long

Pyetja 6: Cila nga të mëposhtmet është shkruar në formën e një shkronje?

A. Hapet porta e shkollës

B. Nëna ime

C. Lamtumira e kukullave

D. Mësimi i fundit

B. DISKUTIM: (7 pikë):

Pyetja 1 (2.5 pikë): Mësoni përmendësh poezinë “Cross Deo Ngang” (Ba Huyen Thanh Quan). E dini zhanrin dhe përmbajtjen e poezisë?

Pyetja 2 (1.5 pikë): Dallimi midis frazës “ta dhe unë” në poezinë “Passing the Ngang Pass” (Ba Huyen Thanh Quan) dhe këngës “Ti vjen për të luajtur në shtëpi” (Nguyen Khuyen)

—(Për të parë përmbajtjen e plotë të provimit nr. 3, ju lutemi shikoni në internet ose identifikohuni për ta shkarkuar)—

TEMA 4

I. LEXIMI – KUPTIMI: (4.0 pikë)

Lexoni fragmentin e mëposhtëm dhe përgjigjuni pyetjeve:

“Ne thjesht u ulëm ashtu. Në lindje, qielli po bëhet më i ndritshëm. Lulet e dahlias në kopsht kishin parë në mjegullën e mëngjesit dhe filluan të shfaqnin krahët e tyre të shkëlqyer. Në degë kërcenin krimbat dhe larshët dhe këndonin harqet. Në rrugë cicëron zhurma e motoçikletave, makinave dhe zërat e njerëzve që shkojnë në treg. Skena është ende e njëjtë si dje, një ditë më parë, por pse fatkeqësia i goditi kaq rëndë vëllezërit dhe motrat e mia?

(Fragment nga Letërsia 7 – Vëllimi I)

Pyetja 1: Nga cili tekst është fragmenti? Kush është autori? (1.0 pikë)

Vargu 2: Tregoni përmbajtjen dhe mënyrën e shprehjes së fragmentit (1.0 pikë)

Pyetja 3: Gjeni fjalën leprechaun në fjalinë e mëposhtme: “Krymbat dhe larshët kërcenin në degë dhe këndonin harqet. Në rrugë cicëron vazhdimisht zhurma e motoçikletave, makinave dhe zërat e njerëzve që shkojnë në treg. (1.0 pikë)

Pyetja 4: Sa lloje fjalësh ka? Trego? (1.0 pikë)

II. PRAKTIKË ME SHKRIM: (6.0 pikë)

Shprehni ndjenjat tuaja për buzëqeshjen e nënës suaj.

—- MBI —-

PËRGJIGJE KËTYRE NUMËR 4

I. LEXIMI – KUPTIMI: (4.0 pikë)

Pyetja 1: (1.0 pikë)

– Rezultati maksimal: (1.0 pikë)

+ Emri i tekstit: Lamtumira e kukullave.

+ Autori: Khanh Hoai

– Niveli nuk ka arritur maksimumin: (0.5 pikë)

+ Plotësoni vetëm një nga dy kërkesat e mësipërme.

– Niveli i dështimit: (0 pikë)

+ Përgjigje e gabuar ose pa përgjigje.

Pyetja 2: (1.0 pikë)

– Rezultati maksimal: (1.0 pikë)

+ Përmbajtja: Huazimi i skenave natyrore për të folur për gjendjen shpirtërore të dy vëllezërve.

+ Mënyra e të shprehurit: Përshkrimi, shprehje.

– Niveli nuk ka arritur maksimumin: (0.5 pikë)

+ Plotësoni vetëm një nga dy kërkesat e mësipërme.

– Niveli i dështimit: (0 pikë)

+ Përgjigje e gabuar ose pa përgjigje.

Pyetja 3: (1.0 pikë)

– Rezultati maksimal: (1.0 pikë)

Fjalët: përleshje, vallëzim, cicërimë, cicërimë”.

– Niveli nuk ka arritur maksimumin: (0.5 pikë)

+ Plotësoni vetëm 1/2 e kërkesave të mësipërme.

– Niveli i dështimit: (0 pikë)

+ Përgjigje e gabuar ose pa përgjigje.

—(Për të parë përmbajtjen e plotë të provimit nr. 4, ju lutemi shikoni në internet ose identifikohuni për ta shkarkuar)—

n ky është një fragment i përmbajtjes Set me 4 provime afatmesme për klasën 1 Letërsia 7 2021-2022 Shkolla e mesme Cam Binh. Për të parë referenca më të dobishme, mund të zgjidhni të shikoni në internet ose të identifikoheni në hoc247.net për të shkarkuar dokumente në kompjuterin tuaj.

Shpresoj se ky dokument do t’i ndihmojë studentët të rishikojnë mirë dhe të arrijnë arritje të larta akademike.

Suksese në studimet tuaja!

.


Thông tin thêm về Bộ 4 đề thi giữa HK1 môn Ngữ văn 7 có đáp án năm 2021-2022 Trường THCS Cẩm Bình

Với mong muốn mang đến cho các em học trò có thêm nhiều tài liệu ôn tập, sẵn sàng thật tốt cho kì thi giữa HK1 sắp tới, ban chỉnh sửa Du Học Mỹ Âu xin gửi tới các em Bộ 4 đề thi giữa HK1 môn Ngữ văn 7 5 2021-2022 Trường THCS Cẩm Bình dưới đây. Chúc các em có 1 kì thi thật tốt!

TRƯỜNG THCS CẨM BÌNH

ĐỀ THI GIỮA HỌC KÌ 1

MÔN: NGỮ VĂN 7

NĂM HỌC: 2021-2022

(Thời gian làm bài: 90 phút)

 

ĐỀ SỐ 1

PHẦN I: ĐỌC – HIỂU (3 điểm)

Đọc đoạn trích và tiến hành các đề xuất:

“Tiếng mẹ gọi trong hoàng hôn khói sẫm

Cánh đồng xa cò trắng rủ nhau về

Có con nghé trên lưng bùn ướt sũng

Nghe xào xạc gió thổi giữa cau tre.

Tiếng kéo gỗ mệt nhọc trên bãi nắng

Tiếng gọi đò sông vắng bến lau khuya

Tiếng lụa xé đau lòng thoi sợi trắng

Tiếng dồn dập nước lũ xoáy chân đê.

Tiếng cha dặn lúc vun cành nhóm lửa

Khi hun thuyền, gieo mạ, khi đưa nôi

Tiếng mưa dội ào ào trên mái cọ

Nón người nào xa thăm thẳm ở bên trời…”

(Trích: Tiếng Việt – Lưu Quang Vũ)

Câu 1. Đoạn trích trên sử dụng PTBĐ chính nào?

Câu 2. Tìm các từ láy có trong đoạn trích và xếp chúng vào các nhóm cho thích hợp?

Câu 3. Nêu nội dung đoạn thơ trên.

Câu 4. Từ nội dung đó, là người Việt, em có phận sự gì đối với tiếng Việt?

II. LÀM VĂN (7 điểm)

Cảm tưởng về khu vườn nhà em.

—- HẾT —-

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 1

I. ĐỌC – HIỂU

Câu 1:

– Phương thức biểu đạt: Biểu cảm.

Câu 2:

– Từ láy: xào xạc; dồn dập; ào ào; thăm thẳm; mệt nhọc

– Xếp vào các nhóm:

+ Từ láy bộ phận: xào xạc; dồn dập; mệt nhọc

+ Từ láy hoàn toàn: ào ào; thăm thẳm

Câu 3:

– Đoạn thơ đề cập cái hay, cái đẹp của Tiếng Việt.

Câu 4:

– Đối với người Việt, bản thân mỗi chúng ta phải biết kiêu hãnh, trân quý và bảo vệ sự trong trắng của tiếng Việt.

– Là học trò, phải có phận sự gìn giữ, ko khiến cho tiếng Việt mất đi vẻ đẹp vốn có của nó.

II. LÀM VĂN

* Đề nghị vẻ ngoài:

– Trình bày đúng vẻ ngoài 1 bài văn, viết đúng thể loại văn biểu cảm.

– Kết cấu chặc chẽ, diễn tả lưu loát, ko mắc lỗi chính tả, lỗi dùng từ, ngữ pháp.

* Đề nghị nội dung:

– Mở bài: Giới thiệu nhân vật biểu cảm.

– Thân bài: Học trò biểu cảm được những nội dung sau:

+ Biểu cảm về phong cảnh khu vườn:

Khu vườn nhà tuy bé mà khi nào cũng tươi sáng bởi cây ăn quả, rau và hoa xanh mướt…
Ánh sáng và ko khí của khu vườn làm cho tâm hồn khoan khoái, thoải mái.
Khu vườn đầy ắp tiếng chim và bướm ong tìm mật.

—(Để xem đầy đủ nội dung của Đề thi số 1 vui lòng xem trực tuyến hoặc đăng nhập tải về mobile)—

 

ĐỀ SỐ 2

Câu 1 (2,0 điểm):

a. Thế nào là đại từ? Đặt câu có sử dụng đại từ và cho biết đại từ đảm nhận vai trò ngữ pháp gì trong câu em vừa đặt?

b. Tìm đại từ xưng hô trong đoạn thơ sau và nêu ý nghĩa biểu cảm của các đại từ ấy:

Má hét phệ: “Tụi bay đồ chó!

Cướp nước tao, cắt cổ dân tao!

Tao già ko sức cầm dao

Giết bay có các con tao trăm vùng! …

(Bà má Hậu Giang, Tố Hữu)

Câu 2 (3,0 điểm):

a. Tại sao bài thơ Núi sông nước Nam của Lý Thường Kiệt (SGK Ngữ văn 7, tập 1) được coi như là bản Tuyên ngôn Độc lập trước hết của nước ta viết bằng thơ? Nội dung Tuyên ngôn Độc lập trong bài thơ này là gì?

b. Viết đoạn văn nêu ngắn gọn cảm nhận của em về bài thơ Núi sông nước Nam.

Câu 3 (5,0 điểm): Cảm tưởng về mái trường thân thương

—- HẾT —-

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 2

Câu 1 (2,0 điểm):

a. Học trò nêu đúng định nghĩa về Đại từ: Đại từ là những từ dùng để chỉ người, sự vật, hoạt động, thuộc tính,… được đề cập trong 1 văn cảnh nhất mực của lời nói hoặc dùng để hỏi. (0,5 điểm)

– Đặt câu có sử dụng đại từ (0,25 điểm)

– Xác định đúng vai trò ngữ pháp trong câu của đại từ (0,25 điểm)

b. Đại từ xưng hô trong lời nói của bà má là: tụi bay, tao, bay (0,75 điểm).

– Các đại từ góp phần biểu lộ sự căm thù, phẫn nộ và khinh bỉ của bà má Hậu Giang yêu nước đối với đối phương xâm lăng. (0,25 điểm)

Câu 2 (3,0 điểm):

a.  Bài thơ Núi sông nước Nam của Lý Thường Kiệt (SGK Ngữ văn 7, tập 1) được coi như là bản Tuyên ngôn Độc lập trước hết của nước ta viết bằng thơ vì: ấy là lời tuyên bố về chủ quyền của non sông và khẳng định ko 1 thần thế nào được xâm phạm. (1,0 điểm)

– Nội dung Tuyên ngôn Độc lập trong bài thơ:

+ Nước Nam là của người Nam. Điều ấy đã được đã được sách trời định sẵn, rõ ràng.

+ Kẻ địch ko được xâm phạm, nếu xâm phạm thì thế nào cũng chuốc lấy thất bại thảm hại.

b. Viết đoạn văn nêu ngắn gọn cảm nhận của em về bài thơ Núi sông nước Nam: (1,0 điểm)

* Đề nghị vẻ ngoài:

– Viết đúng vẻ ngoài đoạn văn, ko mắc lỗi chính tả, lỗi dùng từ đặt câu.

– Diễn đạt trôi chảy, có xúc cảm.

* Đề nghị nội dung: HS có thể cảm nhận bằng nhiều cách không giống nhau, song có thể hướng đến các ý:

– Nghệ thuật: Bài thơ được viết bằng thể thơ thất ngôn tứ tuyệt, giọng thơ dõng dạc, sắt đá,….

– Nội dung:

Là bản tuyên ngôn độc lập trước hết của dân tộc,…
Thể hiện khí phách hào hùng và khát vọng độc lập dân tộc,….
Ý chí nỗ lực bảo vệ chủ quyền cương vực trước mọi đối phương xâm lăng,…

—(Để xem tiếp đáp án những câu còn lại vui lòng xem trực tuyến hoặc đăng nhập tải về mobile)—

 

ĐỀ SỐ 3

A. PHẦN TRẮC NGHIỆM (3 điểm)

Khoanh tròn vào đáp án đúng nhất (mỗi câu đúng được 0,5 điểm):

Câu 1: Thể loại, vấn đề nhưng mà văn bản “Cuộc chia tay của những con búp bê” đưa ra là:

A. Văn bản nhật dụng viết về quyền trẻ con.

B. Văn bản nhật dụng viết về vai trò của nhà trường đối với cuộc đời của mỗi con người.

C. Văn bản nhật dụng viết về vai trò của người mẹ trong cuộc đời của mỗi chúng ta.

D. Là truyện ngắn viết về cuộc chia tay của những con búp bê.

Câu 2: Vì sao bài thơ “Nam quốc giang san” (Lí Thường Kiệt) lại được coi là bản Tuyên ngôn độc lập trước hết của nước ta?

A. Vì tác phẩm khẳng định được biên thuỳ cương vực và cảnh cáo đối phương.

B. Vì tác phẩm khẳng định được biên thuỳ cương vực và chủ quyền bất khả xâm phạm.

C. Nêu vai trò của vua Nam và cảnh cáo đối phương.

D. Tuyên bố cương vực của nước Nam được qui định trong sách trời.

Câu 3: Ca dao ko có đặc điểm nào trong các đặc điểm sau đây:

A. Diễn tả đời sống tình cảm của dân chúng lao động.

B. Khái quát, đúc kết kinh nghiệm sống, kinh nghiệm sản xuất của dân chúng.

C. Vẻ ngoài ngắn gọn và chủ quản viết theo thể thơ lục bát.

D. Thường nhắc lại các hình ảnh, kết cấu, tiếng nói.

Câu 4: Tính đa nghĩa của bài thơ “Bánh trôi nước” (Hồ Xuân Hương) được trình bày ở ý nào sau đây?

A. Bài thơ mô tả sinh động hình ảnh chiếc bánh trôi nước.

B. Bài thơ trình bày thâm thúy vẻ đẹp vẻ ngoài và tấm lòng nhân từ, son sắt, chung tình của người đàn bà.

C. Bài thơ mượn hình ảnh chiếc bánh trôi nước để trình bày vẻ đẹp vẻ ngoài, nhân phẩm cao quý và căn số chìm nổi của người đàn bà trong xã hội phong kiến.

D. Bài thơ ca tụng vẻ đẹp vẻ ngoài của chiếc bánh trôi nước và vẻ đẹp bên ngoài của người đàn bà.

Câu 5: Bài thơ “Phò giá về kinh” (Trần Quang Khcửa ải) được tác giả sáng tác trong tình cảnh nào?

A. Khi vua Trần Nhân Tông đánh quân Mông –Nguyên

B. Trước lúc đi đón Thượng hoàng và nhà vua về Thăng Long

C. Trước thắng lợi Chương Dương và Hàm Tử

D. Sau thắng lợi Chương Dương, Hàm Tử và giải phóng kinh kì Thăng Long

Câu 6: Văn bản nào sau đây được viết bằng vẻ ngoài của 1 bức thư?

A. Cổng trường mở ra

B. Mẹ tôi

C. Cuộc chia tay của những con búp bê

D. Buổi học

B. PHẦN TỰ LUẬN: (7 điểm):

Câu 1 (2.5 điểm): Chép thuộc lòng bài thơ “Qua Đèo Ngang” (Bà Huyện Thanh Quan). Cho biết thể loại và nội dung của bài thơ?

Câu 2 (1.5 điểm): Sự không giống nhau của cụm từ “ta với ta” trong bài thơ “Qua Đèo Ngang” (Bà Huyện Thanh Quan) và bài “Bạn tới chơi nhà” (Nguyễn Khuyến)

—(Để xem đầy đủ nội dung của Đề thi số 3 vui lòng xem trực tuyến hoặc đăng nhập tải về mobile)—

 

ĐỀ SỐ 4

I. ĐỌC- HIỂU: (4,0 điểm)

Đọc đoạn văn sau đây và giải đáp câu hỏi:

“Chúng tôi cứ ngồi im tương tự. Đằng đông, trời hửng dần. Những bông hoa thược dược trong vườn đã thoáng hiện trong màn sương sớm và mở màn khoe bộ cánh đặc sắc của mình. Lũ chim sâu, chim chiền chiện nhảy nhót trên cành và chiêm chiếp hót. Ngoài đường, tiếng xe máy, tiếng oto và tiếng trò chuyện của những người đi chợ mỗi khi 1 ríu ran. Cảnh vật vẫn cứ như bữa qua, hôm kia thôi nhưng mà sao tai hoạ giáng xuống đầu anh em tôi nặng nề thế này”.

 (Trích Ngữ văn 7- Tập I)

Câu 1: Đoạn văn trích trong văn bản nào? Tác giả là người nào? (1,0 điểm)

Câu 2: Nêu nội dung và phương thức biểu đạt của đoạn văn (1,0 điểm)                                                                 

Câu 3: Tìm từ láy có trong câu sau: “Lũ chim sâu, chim chiền chiện nhảy nhót trên cành và chiêm chiếp hót. Ngoài đường, tiếng xe máy, tiếng oto và tiếng trò chuyện của những người đi chợ mỗi khi 1 ríu ran”. (1,0 điểm)

Câu 4: Có mấy loại từ láy? Kể ra? (1,0 điểm)

II. TẬP LÀM VĂN: (6,0 điểm)

Phát biểu cảm tưởng về nụ cười của mẹ.

—- HẾT —-

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 4

I. ĐỌC- HIỂU: (4,0 điểm)

Câu 1: (1,0 điểm)

– Mức đạt tối đa: (1,0 điểm)

+ Tên văn bản: Cuộc chia tay của những con búp bê .

+ Tác giả: Khánh Hoài

– Mức chưa đạt tối đa: (0,5  điểm )

+ Chỉ đạt 1 trong 2 đề xuất trên.

– Mức ko đạt: (0 điểm)

+ Trả lời sai hoặc ko có câu giải đáp.

Câu 2: (1,0 điểm)

– Mức đạt tối đa: (1,0 điểm)

+ Nội dung: mượn cảnh vật tự nhiên để nói về tâm cảnh 2 anh em.

+ Phương thức biểu đạt: Miêu tả, biểu cảm.  

– Mức chưa đạt tối đa: (0,5 điểm )

+ Chỉ đạt 1 trong 2 đề xuất trên.

– Mức ko đạt: (0 điểm)

+ Trả lời sai hoặc ko có câu giải đáp.

Câu 3: (1,0 điểm)

– Mức đạt tối đa: (1,0 điểm) 

Từ láy: chiền chiện, nhảy nhót, chiêm chiếp, ríu ran”.

– Mức chưa đạt tối đa: ( 0,5 điểm )

+ Chỉ đạt 1/2 đề xuất trên.

– Mức ko đạt: (0 điểm)

+ Trả lời sai hoặc ko có câu giải đáp.

—(Để xem đầy đủ nội dung của Đề thi số 4 vui lòng xem trực tuyến hoặc đăng nhập tải về mobile)—

 

Trên đây là 1 phần trích đoạn nội dung Bộ 4 đề thi giữa HK1 môn Ngữ văn 7 5 2021-2022 Trường THCS Cẩm Bình. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu dụng khác các em chọn tác dụng xem trực tuyến hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học trò ôn tập tốt và đạt thành quả cao trong học tập.

Chúc các em học tập tốt !

Bộ 3 đề thi Học kì 1 môn Ngữ văn 7 5 2020 Trường THCS Đông Du

964

Bộ 3 đề thi Học kì 1 môn Ngữ văn 7 5 2020 Trường THCS Phan Chu Trinh

352

Bộ 2 đề thi giữa HK1 môn Ngữ văn 7 5 2020 Trường THCS Võ Thị 6

1008

Bộ 2 đề thi giữa HK1 môn Ngữ văn 7 5 2020 Trường THCS Hưng Hội

587

Bộ 2 đề thi giữa HK1 môn Ngữ văn 7 5 2020 Trường THCS Long Thạnh

794

Bộ 3 đề thi giữa HK1 môn Ngữ văn 7 5 2020 Trường THCS Trần Huỳnh

1167

[rule_2_plain] [rule_3_plain]

#Bộ #đề #thi #giữa #HK1 #môn #Ngữ #văn #có #đáp #án #5 #Trường #THCS #Cẩm #Bình


  • Du Học Mỹ Âu
  • #Bộ #đề #thi #giữa #HK1 #môn #Ngữ #văn #có #đáp #án #5 #Trường #THCS #Cẩm #Bình

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

Back to top button